Актуални агро новини.Установено огнище на птичи грип в добричкото село Стефаново.

21 406 пекински патици и 36 000 новоизлюпени малки са унищожени във ферма в добричкото село Стефаново. Причината е установено огнище на птичи грип. Това е вторият случай на констатиране на заболяването в една и съща ферма. През октомври в тази ферма са били унищожени 11 000 патици заради птичи грип.

Областният управител на Добрич Красимир Кирилов е уведомен за заразното заболяване във фермата още в петък вечер. През почивните дни са предприети нужните мерки и започва унищожаване на птиците.

Собственикът на фермата, в която за втори път е установено огнище на инфлуенца , ще бъде санкциониран, съобщи още областният управител Красимир Кирилов. Причината е, че той не е уведомил своевременно нито кмета на село Стефаново, нито Областната дирекция по безопасност на храните за проблемите в стопанството. Тепърва ще се води разследване защо шест месеца след първото установяване на инфлуенца отново има огнище в същата ферма.

Областната епизоотична комисията е определила две зони - 3-километрова и 10-километрова около заразената птицеферма, в която влизат десетки населени места и в които се налагат ограничителни и забранителни мерки. Една от тях е забрана за транпортиране и търговия с птици и яйца. В зоната попада и стопанството на Стоян Пантелеймонов, който за втори път е потърпевш заради наложените възбрани.

Подробности гледайте в новините на телевизия Агро ТВ...

Автор: Галина Недкова