Актуални агро новини.Прехраната на 2 милиона души в Афганистан е застрашена от невиждана суша.

Прехраната на 2 милиона души в Афганистан е застрашена от невиждана суша. Това става ясно от доклад на Службата за координация на хуманитарните дейности към ООН. Заради липсата на валежи през зимата и пролетта, фермерите в големи части от страната драстично са намалили посевите от зърнени и други хранителни култури.

Експертите от ООН изчисляват, че за снабдяване с храна и питейна вода на засегнатите през следващите 6 месеца ще са нужни 115 милиона долара. Помощта ще се предостави на хора в селските райони на страната, които страдат не само от сушата, но и от нестихващите военни действия. Целта на хуманитарните усилия е да се спре емиграцията, след като до средата на месец май над 20 хиляди души от две провинции напуснаха домовете си.

От началото на годината военните действия и природни катаклизми са прогонили 108 хиляди афганистанци от родните им места, съобщават от Службата за координация на хуманитарните дейности. Само през май при наводнения в две други провинции, причинени от проливни дъждове , , загинаха 60 души.