Актуални агро новини.С детски хепънинг в Борисовата градина МОСВ отбеляза Зелената седмица ‘2018.

„За мен е истинско удоволствие да бъда с вас на този празник на красотата, на творчеството, на таланта“, каза зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова  пред  стотици деца, включили се в хепънинг, с който МОСВ отбелязва Зелената седмица през 2018 г. Това е инициатива, която  се провежда в страните от Европейския съюз и цели да проучи начините, по които Съюзът помага на градовете да станат по-добри места за живеене и работа. Тази кампания представя развитието на политиките за опазване качеството на въздуха, справянето с шума, опазването на природата и запазване на биоразнообразието, за управлението на отпадъците и водите.  В Борисовата  градина зам.-министър Николова даде началото на  кампанията на Европейската комисия „Европейска седмица на мобилността“. 

„Днес заедно ще творим , за да се научим не само ние, но да научим нашите родители, приятели, съседи как да опазват природата, как да се грижат за своя град и да го правят красив, като се придвижваме без да увреждаме природата“, посочи Николова. 

Стотици деца от столични училища рисуваха природата и своя град върху асфалт, състезаваха се да събират разделно отпадъци и бяха част от Академията за специални еко- части. Ученици от клуба по изобразително изкуство на Първа английска езикова гимназия, започнаха да редят пъзел от рисунки.

Децата приветстваха зам.-кметът на Столичната община Йоана Христова и Марина Кирова от представителството на ЕК в България.

МОСВ е  национален координатор   за провеждането на кампанията на ЕК „Европейска седмица на мобилността“. Тя се провежда всяка година между 16 и 22 септември, насърчава устойчивата градска мобилност и дава възможност за разясняване на предизвикателствата, с които се сблъскват големите и по-малките градове, призовава за промяната в поведението и цели да постигне напредък за постигането на по-устойчиви транспортни стратегии.

През 2018 г. „Европейската седмица на мобилността” ще се фокусира върху темата „Мултимодалност“ и ще се проведе под мотото „Комбинирай, движи се!“. Тазгодишното издание на кампанията насърчава да се проучат множеството различни възможности за придвижване от точка „А“ до точка „Б“ и да помислим кой начин на превоз най-добре отговаря на нуждите на конкретното пътуване. Ако се съобразяваме с принципите на мултимодалността и въвеждаме методи за устойчив транспорт в пътуванията, за да се окаже положително въздействие върху околната среда.