Актуални агро новини.По-малко европейски средства за Германия и Полша по линия на кохезионните фондове.

Германия и Полша са сред държавите, които през новия многогодишен финансов период ще получат по-малко европейски средства по линия на кохезионните фондове. Това става ясно от съобщение на Европейската комисия.

След 2021 година Брюксел ще пренасочи по-малко средства за регионална политика към Германия и държави от Източна Европа. Съкращенията за Федералната Република са в размер на 21 процента.

Цел на кохезионната политика е да изравни жизнения стандарт в Европейския съюз. След селското стопанство това е секторът с най-голямо финансиране от общия бюджет, като за периода 2021-2027 година са предвидени 331 милиарда евро. Заради доброто си икономическо развитие през последните години обаче, Словакия, Полша и балтийските държави вече не се нуждаят от толкова много пари, затова за тях също ще има съкращения , поясни комисарят по бюджетните въпроси Гюнтер Йотингер. Вместо това средствата ще бъдат пренасочени към страни, намиращи се в стагнация. Според Йотингер посочените източноевропейски държави скоро ще се изравнят със старите членки на Съюза и могат дори да станат нето-вносители в бюджета. Затова Полша ще трябва да се задоволи с 20 процента по-малко средства от кохезионните фондове, но остава най-големият получател с над 64 милиарда за новия финансов период. На второ място ще се нареди Италия с 38 милиарда, следвана от Испания с 34 милиарда евро.

При изчисленията си Европейската комисия е приела предложението на Берлин за по-добро финансиране на региони, приели голям брой бежанци, изтъкна комисарят по регионална политика Корина Крецу. Тя отрече твърдението, че Брюксел наказва Полша и Унгария с по-малко пари, заради нежеланието им да приемат мигранти. По думите й кохезионната политика се ръководи от икономически критерии. "Колкото по-богат ставаш, толкова по-малко получаваш", подчерта Крецу. Изплащането на субсидиите ще зависи и от осъществяването на структурни реформи в отделните държави, поясни комисарят.