Актуални агро новини.Европейската комисия предлага 34 млн. евро от фонд „Солидарност“ на Европейския съюз на четири страни от ЕС.

Комисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу заяви: С нашите предложения за финансова помощ за Гърция, Полша, Литва и България преминаваме от подкрепа на думи към конкретни действия. Солидарността е един от основополагащите принципи на Съюза, а фонд „Солидарност“ на ЕС е един от най-осезаемите начини за нейното изразяване.

Със средствата от фонд „Солидарност“ на Европейския съюз може да се подпомогне възстановяването и да се покрият част от разходите за спешно реагиране, временно настаняване, почистване и опазване на културното наследство, за да се намали финансовата тежест за националните органи в резултат от природните бедствия.

Сумата от 34 млн. евро е разпределена както следва:

2,5 млн. евро за гръцкия остров Кос след земетресението през юли 2017 г.

На 20 юли 2017 г. на гръцкия остров Кос в южната част на Егейско море бе регистрирано земетресение с магнитуд 6,6 по скалата на Рихтер, което причини сериозни щети на части от острова. Сумата от 2,5 млн. евро може да се използва по-специално за покриване на разходите за мерки за опазване на паметниците и археологическите обекти, както и за възстановяване на транспортната инфраструктура.
През юни 2017 г. и друг гръцки остров в Егейско море — Лесбос — бе разтърсен от земетресение. В предишно предложение, прието през февруари, Комисията предложи на Лесбос помощ в размер на 1,3 млн. евро от фонд „Солидарност“ на ЕС.

12,2 млн. евро за Полша след бурите и проливните дъждове през август 2017 г.

Между 9 и 12 август 2017 г. силни бури и проливни дъждове засегнаха три полски воеводства — Куявско-Поморско , , Поморско и Великополско, като унищожиха десетки хиляди хектара гори и реколта, както и транспортна и енергийна инфраструктура. Окръзите Торун и Гданск бяха най- тежко засегнати. Сумата от 12,2 млн. евро може да се използва за покриване на част от разходите за разчистване в горите и за отстраняване на паднали дървета от пътища и железопътни линии, както и за възстановяване на повредената инфраструктура.

Почти 17 млн. евро за Литва след проливните дъждове и наводненията през 2017 г.

През лятото и есента на 2017 г. в Литва имаше продължителни проливни дъждове и наводнения, които причиниха щети на мрежовата инфраструктура и земеделските земи. Средствата могат се използват за покриване на разходите за възстановяване на мрежовата инфраструктура и инфраструктурата за управление на водите, включително язовири и отводнителни системи.

2,2 млн. евро за България след бурите и наводненията през октомври 2017 г.

На 25 и 26 октомври 2017 г. в района на Бургас, Югоизточна България, имаше силни бури и проливни дъждове, в резултат на които бяха повредени мостове и пътища, а също училища и болници. Предоставените от фонд „Солидарност“ на ЕС 2,2 млн. евро ще допринесат за намаляване на разходите на държавата за възстановяването на основна обществена инфраструктура.