Актуални агро новини.Няма решение в спора за митата между Съединените щати и Европейския съюз.

Няма решение в спора за митата между Съединените щати и Европейския съюз. От 1 юни Вашингтон въведе допълнителни мита за алуминий и стомана от Европа, за която досега важеше изключение. На същата дата изтича и временното изключение за Канада и Мексико.

От Европейския съюз обявиха, че ще предприемат ответни мерки. Според съобщения от Брюксел се предвиждат наказателни мита за редица американски стоки, сред които мотоциклети, уиски и дънки. В отговор на тази заплаха американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще наложи вносно мито в размер на 25 процента за европейски автомобили.

Двете страни преговаряха до последния възможен момент , но не успяха да постигнат споразумение. Срещата между американския търговски министър и комисарят по търговските въпроси Сесилия Малмстрьом в сряда също не даде резултат.

Няколко европейски държави, сред които Германия и Франция, поискаха Брюксел да заеме твърда позиция и да реагира по подобаващ начин. Темата ще бъде една от основните точки в дневния ред на предстоящата среща на търговските министри от Г-7 в Канада.

И докато спорът между Вашингтон и Брюксел се изостря все повече, Китай предприема стъпки в обратната посока. Според съобщение на финансовото министерство в Пекин, от 1 юли ще бъдат намалени вносните мита за потребителски стоки от много държави. Става дума за близо 1500 различни вида продукти, при които ставката ще падне от 15,7 на около 7 процента.