Актуални агро новини.ЕС с наказателни мита за стоки от САЩ.

Реципрочни наказателни мита за американски стоки ще въведе Европейският съюз от средата на този месец. Това обяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер - в отговор на задействаните от Вашингтон допълнителни ставки за стомана и алуминий.

В общо изявление Жан-Клод Юнкер Юнкер и еврокомисарят за търговия Сесилия Малмстрьом обявиха, че ще внесат жалба срещу американските мита пред Световната търговска организация. Още на 18 май Брюксел представи списък с американски стоки, за които ще има по-високи мита. При одобрение от страна на Организацията митата, могат да влязат в сила от 15 юни.

От реципрочните мерки ще бъдат засегнати американски селскостопански продукти на стойност 350 милиона евро годишно, както и преработени хранителни стоки за около 600 милиона евро. Най-голям дял се пада на посевния материал от царевица – 130 милиона евро. Следват боровинки за 90 милиона , както и оризови продукти и портокалов сок. От преработените храни и напитки с най-голяма стойност е уискито, за което през миналата година Европа е платила 570 милиона евро.

Европейската комисия преговаря до последно с Вашингтон за отмяна на митата в размер на 25 процента при стоманата и 10 процента при алуминия. Дни преди изтичане на крайния срок, Председателят на Европейската комисия Юнкер изрази остра критика за позицията на Вашингтон и обвини Съединените щати в протекционизъм.