Актуални агро новини.Европейската комисия дава Италия на съд за несправяне с вредител по овощните.

Заради несправяне с опасната бактерия Ксилела фастидиоза Европейската комисия дава Италия на съд. Според Брюксел, властите в област Пулия не са предприели мерки за унищожаването на заразата и не са успели да спрат разпространението на бактерията.

Европейската комисия обвинява отговорните италиански служби , че не са спазили предписанията на Съюза за борба с подобни опасности. Първите съобщения за нападнати в Италия от Ксилела фастидиоза овошки са от октомври 2013 година. Още тогава властите на Ботуша е трябвало да изкоренят заразените дръвчета и да въведат строг последващ контрол. Това обаче не се е случило. Освен това Италия е забавила премахването на болните дървета и по този начин е увеличила риска от по-нататъшното разпространение на вредния организъм.

От Брюксел неколкократно са приканвали Рим да изпълни задълженията си, без видим резултат. Съгласно европейските правила, следващата крачка е срещу виновната страна да бъде заведена жалба пред Европейския съд в Люксембург. Въпреки това, Европейската комисия ще продължи да търси диалога с италианските власти, за да спре разпространението на вредителя.