Актуални агро новини.Да се намали употребата на антибиотици в европейското животновъдство.

Да се намали употребата на антибиотици в европейското животновъдство. За това се споразумяха представители на страните-членки на Европейския съюз и депутати от Европарламента.

Целта на инициативата е по-ефективна борба с опасните резистентни бактерии. Предвижда се определени медикаменти да бъдат забранени изцяло за животните и да се прилагат само за хора.

Резистентността идва от това, че антибактериалните лекарства се предписват прекалено често или се приемат неправилно. В резултат бактериите мутират и се адаптират, така че не се влияят от медикамента. Затова медиците виждат в резистентните бактерии голяма опасност за здравето на хората.

В договорения в Европарламента компромис е предвидено, силните антибиотици вече да не се дават като профилактика на всички животни в едно стопанство. Подобна превенция ще е възможна само за единични животни , при които ветеринарен лекар е установил висок риск от зараза. Ако в една ферма има едно единствено болно животно, останалите ще се лекуват с антибиотици само, ако няма друга алтернатива.

Предвижда се и финансова подкрепа за научни изследвания и разработка на нови антибиотични средства. (dpa)