Актуални агро новини.Цените на основните храни отново нагоре.

До над 170 пункта се изкачи основният индекс на храните, изготвян всеки месец от Организацията по прехрана и земеделие към ООН - ФАО. Стойността за месец май е с 2,2 пункта по-висока от априлската и най-високата от октомври 2017-та насам.

Двигател на покачването на цените са млечните продукти и в малко по-слаб мащаб – зърнените култури. В същото време пазарите за растителни масла и захар остават под натиск, а при месото почти няма промяна, става ясно от цифрите на ФАО.

През май тази година индексът на зърнените култури достигна 172,9 пункта, с 4 пункта повече, отколкото месец по-рано, и със 17 процента над миналогодишната стойност. Това е най-високият индекс за този сектор от януари 2015 година насам. Тенденцията на поскъпване е от началото на годината, като най-силно се покачва цената на пшеницата заради лошите прогнози за тазгодишната реколта в редица страни.

Със 150,6 пункта индексът на растителните масла е с 4 пункта под априлския резултат, като се наблюдава поевтиняване за четвърти месец подред. На по-ниски цени се търгуват предимно палмовото , соевото и слънчогледовото масло, докато рапичното успя да се стабилизира след сериозния срив през април.

При млечните продукти индексът се е покачил за последния месец с 11 пункта до 215,2 пункта и е с над 11 процента по-висок, отколкото през май 2017-та. Най-високата стойност, постигната през февруари 2014-та, е обаче с 22 на сто по-висока. Поскъпването се дължи основно на по-високите цени за сирена, масло и нискомаслено мляко на прах.

Месото достигна 169,6 пункта, с което изостава съвсем малко спрямо предходния месец. Леко поевтиняване има при свинското и овчето месо, докато птичето бележи малък ръст. Свинското е под натиск заради намалелите доставки за Китай, коментират експертите от ФАО.

С половин процент до 175,3 пункта е паднал индексът на захарта. Поевтиняването са наблюдава вече шести месец, като това се дължи на прогнозите за по-голямо производство на захарна тръстика в Бразилия.