Актуални агро новини.Няма нов скандал със замърсени с фипронил яйца.

Няма нов скандал със замърсени с фипронил яйца, уверяват от холандската служба за сигурност на храните. Откритите преди дни яйца са в резултат на миналогодишната криза.

„След скандала миналата година вече никой не използва фипронил за почистване на помещенията си“, съобщават холандските власти. Това означава , че новият случай, при който се разбра, че десетки хиляди яйца със следи от веществото са стигнали до търговската мрежа, е късен резултат от миналата година.

Междувременно контролните органи в Страната на лалетата установиха, че яйцата са от биоферма в провинция Гелдерланд, разположена в източната част на Холандия и граничеща с Германия. От стопанството те са стигнали до опаковъчно предприятие, след което са доставени в супермаркети в няколко германски провинции.

При лабораторните тестове са измерени повече от разрешените 0,005 милиграма фипронил на килограм яйца. Въпреки това няма опасност за здравето на хората, твърдят експертите в Холандия и Германия. Непродадените още яйца са изтеглени от търговската мрежа.

Властите в Холандия са на мнение, че фипронилът още през миналата година е попаднал в почвата във въпросната ферма, затова и не можело да се говори за вина на стопанина.