Актуални агро новини.Новите провинции в Германия са против промените в ОСП.

Земеделските министри и ръководителите на фермерските организации в източните германски провинции са разочаровани от предложенията на Брюксел за реформа на Общата селскостопанска политика. В обща декларация те изтъкват, че предложенията на Европейската комисия са „прекалено бюрократични, недоизчистени в детайлите и отчасти неподходящи в изискванията“.

Най-остра критика срещат евентуалното съкращение на аграрния бюджет и недостатъчната преориентация към цели, важни за цялото общество. В тази връзка министрите настояват за повече гъвгавост на регионално ниво. Новият план за ОСП за Германия е насочен обаче не взема под внимание федералната структура на страната.

В случай, че страните-членки не се съгласят да внасят по-големи суми в европейския бюджет, Германия трябва да има възможност да пренасочва част от субсидиите за определени цели , като например подобравяне на аграрната структура и защитата от наводнения, искат министрите.

Заедно с президентите на провинциалните фермерски организации те настояват съкращенията на субсидиите, преразпределението на сумите и определянето на таван за директните плащания да не бъдат задължителни за целия Европейски съюз. Вместо това всеки регион да има право да взема самостоятелни решения.