Актуални агро новини.Общо учение за справяне с епидемия от aфриканска чума по свинете проведоха Полша и Германия.

Общо учение за справяне с епидемия от африканска чума по свинете проведоха Полша и Германия. Целта на мерките беше да се координират действията на ветеринарните и други власти от двете страни на общата граница.

От съобщение на германското земеделско министерство ставя ясно, че по време на учението местните и централните ветеринарни служби, както и националните референтни лаборатории на двете страни са били свързани в обща компютърна мрежа. Голяма част от упражненията са били насочени към дигиталния обмен на информация, както и към очертаването на трансгранични зони за сигурност.

Симулацията е проведена в граничните региони между германската провинция Мекленбург-Предна Померания и Западнопоморското войводство от полска страна. Властите от двете страни още по време на учението са останали много доволни от сътрудничеството, се казва в съобщението на агроведомството в Берлин.

Полша е една от европейските държави с най-голямо разпространение на африканска чума по свинете. Само през тази година в страната има 13 нови случая в свиневъдни стопанства , както и повече от 1000 мъртви диви свине, при които болестта е била установена.