Актуални агро новини.Отделянето на метан от животновъдните ферми може да се намали с водорасли.

Изследователи от Калифорнийския университет в Дейвис предлагат хранителен източник, който, според тях, може да помогне за намаляване на производството на метан от кравите: водорасли. Неотдавнашно проучване на университета показва, че говеда, които са хранени с експериментална комбинация от специална храна и специфичен вид водорасли, произвеждат по-малко парникови газове, отколкото своите връстници на обикновена тревна диета, пише greentech.bg.

Според Държавния университет в Пенсилвания, селското стопанство допринася за до седем процента от емисиите на парникови газове в Америка. Всеки ден свинефермите бълват въглероден диоксид и метан. До 20% от селскостопанските емисии на метан идват само от животновъдството.

За да намалят тези емисии, изследователите от Дейвис са експериментирали с новите комбинирани фуражи за крави. Сеното на кравите смесвали с до 1% от срещащите се в природата червени водорасли Asparagopsis armata. За да насърчат кравите да ядат новата храна, в нея учените добавили меласа като естествен подсладител – тя прикрива соления вкус и мирис. За да измерят ефективността, изследователите водили добитъка в специална „дихателна камера“. Там дишането на кравите било измервано за съдържанието на газове – в замяна на „бисквитка“.

Кравите, яли храната с водорасли, отбелязали значително намаляване на производството на метан, казват учените. В рамките на три двуседмични експеримента кравите , които са яли най-голямо количество водорасли, намалили производството на метан наполовина. Изследователският екип нарече констатациите „драматично намаляване на емисиите на метан“.

А променя ли се млякото на млечните крави от това? Въпреки че кравите, отглеждани с храна със съдържание на морски водорасли, произвеждат малко по-малко мляко, храната им не променя вкуса на млякото, което дават, категорични са учените. Слепият тест за вкус, проведен с участието на 25 души, открива само „млечни продукти“, подчертават изследователите. В млякото им не са привнесени каквито и да е нюанси на соленост или риба.

Преди морските водорасли да се превърнат в част от менюто на селскостопанските крави, индустрията трябва да преодолее няколко препятствия. Това включва промяна на аромата на морските водорасли, за да бъдат приятни за кравите, и отглеждането на достатъчно водорасли за селскостопански цели. Освен това отглеждането на водораслите трябва да бъде икономически изгодно за земеделските стопани.