Със средно 3,4 процента са поскъпнали храните в Германия в рамките на година" />

Актуални агро новини.Със средно 3,4 процента са поскъпнали храните в Германия в рамките на година.

Със средно 3,4 процента са поскъпнали храните в Германия в рамките на година. Подобни бяха цифрите и за месеците април и май , , сочат данните на Федералната статистика. Така храните, напитките и тютюневите изделия за пореден път изпреварват всички останали стоки и услуги, при които увеличението на цените е с 2,1 на сто.

Един от основните двигатели на поскъпването са енергоносителите, чиято цена за последните 12 месеца е нараснала с 6,4 процента. При храните най-драстично са скочили цените за растителните и животинските мазнини – плюс 14,4 на сто. Най-голям е скокът при кравето масло, поскъпнало с 26 процента спрямо юни 2017-та. Потребителите са плащали повече и за останалите млечни продукти. Като цяло тази група стоки, включително и яйцата, бележи ръст от 4,8 на сто.

При плодовете статистиката показва поскъпване с около 7,2 процента, най-силно изразено при ябълките – плюс 28,5 на сто. Този юни зеленчуците струват близо 3 процента повече, като най-голям скок се отчита при краставиците и пипера – съответно с 32 и 18 процента. Поевтиняване с 6,5 на сто има при картофите и зелето.

Месото и рибните продукти се продават с 2,5 процента по-скъпо, отколкото преди година. Хлебните изделия са с процент и половина нагоре, а захарта и сладкарските изделия – с половин процент.