Актуални агро новини.Спад в износа на свинско месо от Съединените щати.

Търговската война между Съединените щати и Китай започна да се отразява и на американските свиневъди. През месец май износът на американско свинско за Народната република падна с една четвърт спрямо април до малко над 21 хиляди тона. В сравнение с миналата година по това време се отчита намаление на експорта с 37 процента.

За периода от януари до май американските износители са доставили 125 хиляди тона свинско месо и субпродукти в Китай, което е с 18 на сто по-малко, отколкото за същия период на 2017-та. Спад от 19 процента до 62 хиляди тона има и при износа за Хонконг, макар градът да не е засегнат от наказателните мита.

Пекин въведе 25-процентно мито върху американското свинско през април тази година. През юли правителството на Китай увеличи ставката с още 25 на сто, с което доставките се оскъпяват с общо 62 процента, докато за стока от Европейския съюз, Бразилия и Канада се плащат 12 на сто.

Наказателни мита за свинско от Съединените щати има и в Мексико, но те влязоха в сила по-късно , през юни и юли, като ставката достигна 20 на сто.
Въпреки че търговската война отваря вратите за конкурентите на американските износители, Европейският съюз също отбелязва спад в доставките си за Китай. От януари до май 2018-та количеството е намаляло с 3 процента до близо 570 хиляди тона. По данни на Европейската комисия азиатската държава изкупува 35 на сто от изнесеното от Съюза свинско и е най-големият клиент за тази стока.