Актуални агро новини.12 милиарда долара ще получат американските фермери като компенсации за загубите от вносните мита в Китай.

12 милиарда долара ще получат американските фермери от правителството на Съединените щати като компенсации за загубите от вносните мита в Китай. Това обяви земеделският министър на страната.

Селското стопанство в Съединените щати е сред най-силно засегнатите от търговската война с Китай сектори на американската икономика. Затова агроведомството ще отпусне допълнителни субсидии за стопаните, като така ще даде и достатъчно време на президента Тръмп, за да договори ново търговско споразумение, както с Пекин, така и с Европейския съюз. Това е първото изявление на американските власти, с което се признава, че митническата война се отразява негативно на американски производители.

Помощите са предвидени предимно за фермери , които отглеждат соя и свинско месо. Земеделдските стопани най-силно пострадаха от китайските мита. Продуктите им се оскъпиха с над 60 процента и станаха непродаваеми на китайския пазар. Допълнителна подкрепа ще има и за производителите на сорго, пшеница, млечни продукти, плодове, ориз и ядки. Наблюдатели коментират, че мярката се предприема, за да се потуши гнева на фермерите, които са сред най-горещите привърженици на Тръмп.