Актуални агро новини.Финансова подкрепа в размер на 1 милиард евро поискаха германските фермери заради сушата.

Финансова подкрепа в размер на 1 милиард евро поискаха от  германските фермери заради сушата. Средствата са необходими за компенсация на загубите.

За целта федералното земеделско министерство трябва да обяви извънредно положение за аграрния сектор, с което ще създаде законовата основа за изплащане на помощите. Като следваща крачка президентът на Германския земеделски съюз Йоахим Руквид посочи определянето на бюджет, от който стопани, прибрали 30 процента по-малко реколта, да получат обезщетение. Сегашните загуби в размер на 50 до 70 процента отчитат повечето земеделски производители в страната.

Подкрепа за искането Руквид получи от парламентарната група на Християндемократите. В интервю Гита Конеман, заместник-председател на групата, заяви: "Редица малки и средни стопанства все още не са се възстановили напълно след кризите през последните години. В момента ситуацията е трагична, особено в Северна и Източна Германия , хората там се борят за оцеляване."

Според Социалдемократите извънредната помощ за фермерите можела да създаде политически прецедент. "Ако дадем на селското стопанство перспектива за подобна подкрепа, това означава, че в бъдеще ще трябва да помагаме и на други сектори в икономиката", посочи депутатът Райнер Шпирлинг, говорител на Социалдемократите по аграрните въпроси.

Във вторник федералният министър на земеделието Юлия Кльокнер ще се срещне с колегите си от провинциалните правителства, за да обсъди ситуацията. В сряда Кльокнер ще информира кабинета на Ангела Меркел. Дали ще има някаква извънредна помощ за фермерите ще се реши след приключване на жътвата в края на август, посочи Кльокнер.