Актуални агро новини.Г-20 с червен картон за протекционизма.

Сериозна заявка против протекционизма направиха земеделските министри от страните на Г-20 при своята среща в Буенос Айрес. В същото време те се договориха да работят заедно за по-силна защита на околната среда в аграрния сектор.

В заключителната декларация министрите изтъкват голямото значение на една "прозрачна , отворена и основана на ясни правила търговска система". По думите на домакина на срещата, аржентинският министър на земеделието, декларацията е приета единодушно. В нея ресорните министри дават израз на притесненията си от засилващите се по света протекционистки тенденции. "С оглед на все по-голямото търсене на храни, е необходимо да се стремим към свободна търговия с аграрни стоки", се казва в документа, подписан и от американския земеделски министър.

Друга точка в заключителната декларация засяга устойчивостта при ползването на земеделските площи. Министрите изразяват и загрижеността си от зачестяващите екстремни метеорологични и климатични феномени и отражението им върху селското стопанство.

20-те най-богати икономики в света се договориха също така сериозно да намалят употребата на антибиотици в животновъдството. Лекарствата ще се дават само при наличието на заболяване, а не превантивно или за ускоряване на растежа.
Страните от Г-20 обработват 60 процента от земеделската площ на планетата и осъществяват 80 на сто от световната търговия с храни и аграрни продукти.