Актуални агро новини.Разбиха картел за ветеринарни лекарства във Франция.

Картел за ветеринарни медикаменти разбиха френските служби. В скандала са замесени три компании и браншова организация. Заради нарушения срещу националните и европейските разпоредби на участниците в схемата са наложени глоби в размер на общо 16 милиона евро.

Според антимонополната служба трите компании са постигнали "договор за ненападение" , за да избегнат конкуренцията помежду си и да си поделят пазара. В схемата е участвала и браншовата организация на търговците на ветеринарни медикаменти, чиито членове са договорили цените на продаваните от тях лекарства. Пикът на тази практика е бил в периода между 2007 и 2010 година, когато във Франция имаше епидемия от "син език". Тогава земеделското министерство в Париж на три пъти нареди задължителна ваксинация на животните в цялата страна.

В тези случаи замесените в скандала фирми са се договорили да представят пред властите фактури със завишени цени, което им е донесло значителни печалби. Събраната от разследващите информация показва, че компаниите са били наясно, че нарушават законите.

Най-голямата единична глоба е в размер на 10 милиона евро, а най-малката – 1400 евро. Всички участници в картела са признали вината си и по този начин са се разминали със сравнително леки наказания.