Актуални агро новини.Мащабни проверки на ИАРА в цялата страна.

Инспекторите на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) са извършили мащабни проверки в страната през почивните дни. Във връзка с активния летен сезон, са инспектирани търговски обекти, рибни стопанства, плавателни съдове и места за риболов.

По време на акцията в участъка на река Калница от с. Пчела до с. Генерал Инзово са проверени любители рибари. Всички те са притежавали необходимите риболовни билети и не са открити нарушения на Закона за рибарството и аквакултурите (ЗРА). Инспекторите са проверили и рибовъдни стопанства, където също не са констатирани нарушения на ЗРА. По същото време патрулен катер на ИАРА е извършил проверки в Черно море на даляни, мидени ферми, както и на риболовни кораби, извършващи трална дейност – улов на пелагичен вид риба (цаца) и незаконно тралене на бяла пясъчни мида. Не са установени нарушения по ЗРА.

Нее открито нарушение и при разтоварването на кораби с улов. Капитаните са разполагали с всички необходими документи за улов на калкан в Черно море, а количеството и размерът на улова отговарят на условията.

„Удовлетворен съм от тези резултати, които показват наистина отговорен риболов. Липсата на нарушения говори за повишаване културата сред представителите на бранша, в това число и на любителите рибари – един от ефектите на наскоро приетите поправки в закона. С общи усилия успяхме да постигнем консенсус в името на развитието на сектора и правилното управление на рибните ресурси”, коментира изпълнителният директор на ИАРА доц. д-р Галин Николов. „Не така стои въпросът обаче с нощния улов и там ще съсредоточим всичките си сили, прилагайки закона в цялата му тежест”, каза още изпълнителният директор на ИАРА.

По време на нощния обход на района от Бургас до Царево инспекторите на агенцията са съставили четири акта по чл. 22 ал. 1 от ЗРА за липса на билет за извършване на любителски риболов и един акт по чл. 37 за извършване на любителски риболов във водите на яз. „Мандра” чрез косене (търмъчене). В района на ез. Дуранкулак са съставени 9 акта за нощен риболов на маломерни риби (европейски сом), с констативен протокол са иззети въдиците на нарушителите.

При проверката на търговските обекти, в които се продава риба, е установено едно нарушение в обект №157 на Централния рибен пазар във Варна, а на търговеца е съставен акт за установяване на административно нарушение и ще му бъде наложена глоба в размер на 500 лв. Иззета е и рибата – калкан с тегло 1.9 кг и размер 48 см.

Съставен е акт и на търговец, хванат повторно да продава риба на пътя Созопол – Приморско без необходимите документи (копие от декларация за произход и документ за продажба). Глобата, която законът предвижда за такова нарушение, е до 6000 лв. „Подобна търговия крие риск за купувачите” , категорични са от ИАРА и съветват хората да купуват риба само от регламентирани търговски обекти.
„Проверките продължават!”, категорични са от ИАРА.