Актуални агро новини.Мащабни проверки на ИАРА в цялата страна.

Инспекторите на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) са извършили мащабни проверки в страната през почивните дни. Във връзка с активния летен сезон, са инспектирани търговски обекти, рибни стопанства, плавателни съдове и места за риболов.

По време на акцията в участъка на река Калница от с. Пчела до с. Генерал Инзово са проверени любители рибари. Всички те са притежавали необходимите риболовни билети и не са открити нарушения на Закона за рибарството и аквакултурите (ЗРА). Инспекторите са проверили и рибовъдни стопанства, където също не са констатирани нарушения на ЗРА. По същото време патрулен катер на ИАРА е извършил проверки в Черно море на даляни, мидени ферми, както и на риболовни кораби, извършващи трална дейност – улов на пелагичен вид риба (цаца) и незаконно тралене на бяла пясъчни мида. Не са установени нарушения по ЗРА.

Нее открито нарушение и при разтоварването на кораби с улов. Капитаните са разполагали с всички необходими документи за улов на калкан в Черно море, а количеството и размерът на улова отговарят на условията.

„Удовлетворен съм от тези резултати, които показват наистина отговорен риболов. Липсата на нарушения говори за повишаване културата сред представителите на бранша, в това число и на любителите рибари – един от ефектите на наскоро приетите поправки в закона. С общи усилия успяхме да постигнем консенсус в името на развитието на сектора и правилното управление на рибните ресурси”, коментира изпълнителният директор на ИАРА доц. д-р Галин Николов. „Не така стои въпросът обаче с нощния улов и там ще съсредоточим всичките си сили, прилагайки закона в цялата му тежест” , каза още изпълнителният директор на ИАРА.

По време на нощния обход на района от Бургас до Царево инспекторите на агенцията са съставили четири акта по чл. 22 ал. 1 от ЗРА за липса на билет за извършване на любителски риболов и един акт по чл. 37 за извършване на любителски риболов във водите на яз. „Мандра” чрез косене (търмъчене). В района на ез. Дуранкулак са съставени 9 акта за нощен риболов на маломерни риби (европейски сом), с констативен протокол са иззети въдиците на нарушителите.

При проверката на търговските обекти, в които се продава риба, е установено едно нарушение в обект №157 на Централния рибен пазар във Варна, а на търговеца е съставен акт за установяване на административно нарушение и ще му бъде наложена глоба в размер на 500 лв. Иззета е и рибата – калкан с тегло 1.9 кг и размер 48 см.

Съставен е акт и на търговец, хванат повторно да продава риба на пътя Созопол – Приморско без необходимите документи (копие от декларация за произход и документ за продажба). Глобата, която законът предвижда за такова нарушение, е до 6000 лв. „Подобна търговия крие риск за купувачите”, категорични са от ИАРА и съветват хората да купуват риба само от регламентирани търговски обекти.
„Проверките продължават!”, категорични са от ИАРА.