Актуални агро новини.360 хиляди тона соя е внесъл ЕС през юли от САЩ.

360 хиляди тона соя е внесъл Европейският съюз през юли от Съединените щати. Това са близо 280 процента повече, отколкото през същия месец на 2017 година, показват данните на Европейската комисия. Увеличението при соевия шрот е от 5400 на 185 хиляди тона.

Големият скок при вноса на соя от Съединените щати е свързан с търговската война между Вашингтон и Пекин. Заради китайските наказателни мита, наложени на вноса от Америка, цените на соята паднаха и я направиха по-изгодна от южноамериканското производство.

При срещата между президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и американския държавен глава Доналд Тръмп беше договорено Европа да внася повече соя от Съединените щати. В същото време Юнкер изтъкна , , че споразумението с Тръмп не се отнася за всички американски продукти, а само за соята.

Досега Бразилия беше най-важният доставчик на соя за Европейския съюз. През юли южноамериканската страна запази своята лидерска позиция, но загуби голяма част от пазарния си дял – от 67 на 52 процента. Същевременно делът на Съединените щати скочи от малко под 9 на близо 37 на сто. Като цяло Европейският съюз е внесъл през юли 983 хиляди тона соя, с 8 процента по-малко от юли 2017-та.