Актуални агро новини.Франция има голям шанс да замести Съединените щати на китайския пазар за храни и аграрни продукти.

Франция има голям шанс да замести Съединените щати на китайския пазар за храни и аграрни продукти. Това се отнася най-вече за млечния сектор, смятат от земеделското министерство в Париж.

През миналата година Франция изнесе млечни продукти на стойност 346 милиона евро за трети страни , , като 345 милиона се падат на сухо мляко и заготовки за бебешки храни. Според експерти търговската война между Вашингтон и Пекин отваря възможност за Франция да увеличи пазарния си дял в Китай. През 2017-та азиатската страна е внесла млечни продукти за 572 милиона евро, като повече от две пети от доставките са били от Съединените щати.

От тези 572 милиона евро Китай е изразходвал 500 милиона за вносни сирена, което е с 19 процента повече, отколкото през 2016 година. Основните доставчици са били Нова Зеландия, Австралия и Съединените щати. Франция е била на четвърто място с 4,5 процента пазарен дял. Сега страната има шанс да подобри резултатите си в този сегмент.

Не толкова добри са изгледите за френските свиневъди, посочват от агроведомството. Още преди началото на конфликта между Вашингтон и Пекин Съединените щати загубиха значителна част от присъствието си на китайския пазар, след като цените на свинското там паднаха. Във Франция обаче цените са с около 20 процента по-високи, в сравнение с конкуренцията от Южна Америка, обясняват експертите