Актуални агро новини.Значителен спад от четири % отбеляза през юли индексът на цените на аграрните суровини.

Значителен спад от четири процента отбеляза през юли индексът на цените на аграрните суровини. Според данните на ФАО средната стойност за седмия месец е с 6 пункта и половина под юнската. Това е първото поевтиняване, регистрирано тази година, отбелязват експертите.

През юли индексът на зърното достигна 161 пункта, което е с три процента и половина по-малко, в сравнение с месец по-рано. Според ФАО това се дължи основно на по-ниските експортни цени за пшеница, царевица и ориз, постигнати на международните борси. Минусът щеше да е по-голям, ако през втората половина на юли прогнозите за зърнената реколта в Европейския съюз и Русия не бяха толкова песимистични, се казва в доклада на ФАО. При растителните масла е отчетен шестия поред спад, с което индексът падна на най-ниското си ниво от две години и половина. През юли той е 142 пункта , или с почти 3 на сто по-нисък от юни. Причината са по-ниските цени на палмовото и соевото масло, обясняват от организацията. Индексът на месото падна с близо 2 процента до 171 пункта. През юни имаше леко поскъпване, предизвикано от по-високите цени на говеждото месо в Бразилия, където стачка на транспортните работници блокира износа.

След като проблемът намери решение, цените отново тръгнаха надолу. Най-голямо е поевтиняването на млечните продукти, чийто индекс падна със 7 процента до 199 пункта. Подобно е развитието и при захарта. Индексът тук загуби 6 на сто, което е с една пета по-малко от миналата година по това време.