Актуални агро новини.Нов случай на африканска чума по свинете в Литва.

Нов случай на африканска чума по свинете в Литва. Заразата е регистрирана в голямо стопанство в северната част на страната. Болестта продължава да се разпространява в Прибалтика.
Във фермата се отглеждат близо 20 хиляди животни, се казва в съобщението на ветеринарните власти. След като за три дни умряха 24 свине , бяха направени спешни проверки, първите резултати от които потвърждават, че става дума за Африканската чума. За да се спре по-нататъшното разпространение на болестта, всички останали животни във фермата ще бъдат умъртвени.

Как вирусът е стигнал до стопанството все още не е ясно. "За нас този въпрос е от първостепенно значение", казват от агроведомството във Вилнюс. Първите случаи на заболяването в Литва са от 2014 година. Тогава се наложи умъртвяването на повече от 20 хиляди животни.

В съседна Латвия също има нов случай. Заразена е свинеферма с 15 хиляди животни, които вече са умъртвени от съображения за сигурност.

Междувременно правителството на Полша прие поправки в закона за борба с Африканската чума по свинете, предложени от земеделското министерство. Мерките ще позволят да се увеличи употребата на свинско месо от зоните, в които има случаи на заболяването и по този начин купуването на животни в карантинните зони да е възможно. Измененията ще засегнат над 5 хиляди стопанства. Ако парламентът одобри новите правила, те ще влязат в сила още в края на септември.