Актуални агро новини.Русия ще възобнови вноса на свинско месо от Бразилия в края на този месец.

Русия ще възобнови вноса на свинско месо от Бразилия в края на този месец, обяви бразилският министър на земеделието на конференция в Сао Пауло. По думите му това е станало възможно , след като двете страни са постигнали съгласие по някои технически въпроси.

Русия спря вноса на свинско месо от Бразилия през август 2014 година, след като наложи ембарго върху храни и аграрни продукти от редица страни. По данни на федералните митнически власти, вносът на свинско месо в Русия през първите 6 месеца на годината е паднал до 36 хиляди тона, в сравнение с близо 148 хиляди тона за първото полугодие на 2017-та.

Преди ембаргото Бразилия изнасяше средно по 22 хиляди тона свинско за Русия. На конференцията в Сао Пауло министър Блайро Магѝ съобщи, че преговаря с Южна Корея и Република Южна Африка, за да получи достъп до тамошните пазари на свинско.

Нови възможности за износ се откриват и пред британските свинефермери, след като Тайван отвори за пръв път пазара си за свинско месо от Обединеното кралство. След дълги преговори Тайпе и Лондон сключиха споразумение, позволяващо Великобритания да доставя месо на стойност повече от 60 милиона евро през следващите пет години. На тайванския пазар  британските доставчици ще могат да продават най-вече части, за които на вътрешния пазар няма достатъчно търсене – например карантия и сланина.

Миналия месец Китай вдигна забраната за внос на британско говеждо, наложена преди повече от 20 години заради болестта "луда крава". Прогнозираната стойност на износа през следващите 5 години е близо 280 милиона евро.