Актуални агро новини.САЩ с нови наказателни мита за китайски стоки.

Търговският конфликт между Съединените щати и Китай продължава да се изостря. Вашингтон обяви, че на 23 август ще влязат в сила нови наказателни мита в размер на 25 процента за китайски стоки на обща стойност 50 милиарда долара.

От съобщение на американския търговски представител Робърт Лайтизер става ясно , че новите мита ще засегнат няколко стотин продукта, сред които мотоциклети, трактори, електронни елементи и аграрни стоки.

Мярката е в отговор на последните цифри, публикувани в Пекин, според които Китай продължава да има голям положителен баланс в търговията със Съединените щати. В началото на юли президентът Доналд Тръмп вече наложи наказателни мита за китайски стоки на стойност 34 милиарда долара. Целта на тези налози е да се даде отпор на "некоректните търговски практики" от страна на Китай, се посочва в съобщението на Лайтизер. Проверка на неговия офис била доказала, че Народната република действа "несъразмерно и дискриминиращо" в области като трансфер на технологии, интелектуална собственост и иновации и по този начин вреди на американските компании.

Търговската война между Вашингтон и Пекин от месеци е сред най-обсъжданите теми в икономическите среди и води до големи опасения от глобален срив на конюнктурата. В началото на месеца Китай обяви, че в отговор на американските мерки е готов да наложи наказателни мита за стоки на стойност 60 милиарда долара. През юли Пекин вече въведе такива мита за някои продукти, сред които соята.