Актуални агро новини.Тазгодишната реколта от домати във Франция ще бъде с 2% по-малка.

Тазгодишната реколта от домати във Франция няма да достигне нивото от миналата година и ще бъде с 2 процента по-малка. От агроведомството на страната очакват малко под 555 хиляди тона.

Прогнозираната реколта ще бъде с 5 на сто по-малка от средната за последните пет години. Във Франция доматите се отглеждат почти изцяло в оранжерии, като за целта са отредени почти 2300 хектара , от които тази година се очакват 540 хиляди тона. Откритите площи са в размер на едва 300 хектара, които ще дадат 14 хиляди тона.

По-голямата част от френското производство остава за вътрешно потребление. През миналата година са изнесени 230 хиляди тона, което е по-малко от половината реколта. Основните клиенти са съседните държави от Европейския съюз с общо 220 хиляди тона внос на френски домати. Сред тях най-голям дял има Германия с 60 хиляди тона.

Въпреки сравнително голямото производство, Франция не може сама да задоволи нуждите си. През 2017 година са внесени 507 хиляди тона, от които 182 хиляди тона от Европейския съюз, а останалата част от трети страни. Най-големите доставчици за френския пазар за Испания със 111 хиляди тона и Мароко с малко над 300 хиляди тона.