Актуални агро новини.Кризатa с фуражите е общоевропейска.

Настоящата криза с фуражите е общоевропейска и трябва да бъде разгледана както на национално, така и на европейски ниво. Това заяви ирландски евродепутат.

Мърейд Мак Гинес е и заместник председател на Европейския парламент. Тя посочи, че сушата е засегнала не само родната й Ирландия, но и много други страни на Стария континент, особено на Север и в Балтийския регион.

"Когато парламентът възобнови дейността си след края на лятната ваканция, ще повдигна този въпрос", каза тя в интервю за английската преса. По думите й тази година за много европейски страни е трета подред с недостиг на валежи. Затова ирландските стопани не бива да залагат големи надежди , че ще могат да внесат достатъчно фуражи от други държави. В тази връзка МакГинес настоява за запазване на досегашния аграрен бюджет на Съюза, макар че някои страни не са съгласни да плащат по-голяма вноска заради дупката, която ще остане в бюджета след излизането на Великобритания.

"Ще настоявам тази позиция да бъде преразгледана на фона на проблемите, които ни създаде времето тази година", допълни МакГинес.