Актуални агро новини.Сравнително добра гроздова реколта очакват лозарите в Австрия.

Сравнително добра гроздова реколта очакват лозарите и винарите в Австрия. Прогнозата е за малко над 2-ва и половина милиона хектолитра вино.

"Заради горещото и сухо лято гроздето е узряло и в много добро състояние. Предполагаме, че тазгодишното вино ще бъде малко по-плътно и по-хармонично от предишната реколта. Особено червените вина ще бъдат изключително добри", коментират от Австрийския съюз на винопроизводителите.

В ниските части на страната основният гроздобер ще започне тази седмица, а в регионите, отглеждащи предимно червени сортове, стартът ще е в началото на септември. Това е най-ранният гроздобер от десетилетия насам.

Въпреки оптималните условия по време на цъфтежа на лозите, както и доброто опрашване, окачваните количества вино остават под първоначалните прогнози. Причината е, че в много региони през лятото почти не са падали валежи, така че количеството гроздов сок ще бъде по-малко. От Съюза на лозарите призоваха търговците да плащат справедливи цени, за да могат производителите да реализират печалби. В противен случай голяма част от лозарите, които отглеждал грозде като допълнително занимание, а не като основна професия, ще се откажат от дейността , предупреждават от браншовата организация.