Актуални агро новини.Служители на Националния институт по метеорология и хидрология излязоха на пореден протест в София.

Служители на Националния институт по метеорология и хидрология излязоха на пореден протест в София. Причината – постоянният недостиг на финансиране за оперативната дейност, който поставя под въпрос работата на Института. Недоволството е и срещу ръководството на Българската академия на науките, която разпределя неадекватно бюджета на академията и ощетява синоптиците. Протестиращите са обидени и от ниското заплащане на труда им.

Настояването е НИМХ да бъде изваден от структурата на БАН, като Институтът придобие статут на самостоятелно автономно научно-приложно звено със собствен бюджет от държавата под директно управление на Министерството на образованието. Заплатите на повечето служители са малко над минималните за страната. Те работят и със стара техническа база.

Премиерът Бойко Борисов даде нов ултиматум на протестиращите от НИМХ и ръководството на БАН. Призова ги най-накрая да си решат проблемите или в противен случай той и държавата ще им ги решат. Припомням, че премиерът даде краен срок на двете страни да се разберат. Този срок беше 22 август , решение обаче няма, което предизвика протеста. Шествието тръгна от централата на БАН и стигна Министерския съвет.

Автор: Данаил Андреев

Подробности гледайте в новините на телевизия Агро ТВ.