Актуални агро новини.Европейската змиорка вече е официално със статут на застрашена от изчезване.

Европейската змиорка вече е официално със статут на застрашена от изчезване. Видът беше вписан в Червената книга на заплашени животински и растителни екземпляри. Учените все още не са разгадали точните причини за драстично намаляващата популация.

През своя живот, продължаващ в дивата природа до 50 години , змиорките изминават повече от 16 хиляди километра от Саргасово море до Европа и обратно. Женските хвърлят хайвера си във водите на Атлантическия океан югоизточно от Бермудските острови. След оплождането и излюпването, миниатюрните ларви остават между една и три години в Океана, като се носят по теченията и постепенно се доближават до Европа, преодолявайки около 8 хиляди километра. Вече поотраснали, те се изкачват по реките на континента, където прекарват по-голямата част от своя живот. В последния етап рибите, които могат да достигнат размер от метър и половина и тегло от 6 килограма, отново поемат на Запад, за да хвърлят хайвер и да го оплодят в родните води около Бермудите.

Редица проучвания показват, че днес до европейските брегове достигат 95 процента по-малко екземпляри, отколкото през 70-те години на миналия век. Учените предполагат, че намаляването на популацията се дължи на климатичните промени, все по-големите количества замърсители в реките и Океана, както и въздействието на човека.

През 2007 година Европейската комисия издаде регламент, с който призова страните членки да съставят планове за защита на змиорките. Миналата година беше въведена и тримесечна забрана за улов, която важи за Северно и Балтийско море.