Актуални агро новини.Повече от 20 хиляди души участваха в тазгодишното издание на "Ла томатина".

Повече от 20 хиляди души участваха в тазгодишното издание на "Ла томатина" - празникът на домата в испанския град Буньол. Основната атракция всяка година е боят с домати, при който участниците се замеряха със 145 тона от червения плод.

За първи път фестивалът е проведен малко след Втората световна война. Всяка година участниците стават все повече, като рекордът от 45 хиляди души беше поставен през 2010 година. Според Книгата за рекордите това е най-голямата битка с храни в света.

"Тази година празникът ни беше особено интернационален, в него се включиха и посланиците на Бангладеш и Литва", сподели кметицата на Буньол. За събитието се стичат хора от цяла Испания и много туристи - за няколко дни превръщат малкото градче в метрополис. В 11 часа на централния площад пристигат камионите с презрели домати, отгледани от фермери в близките села. За да няма сериозни наранявания, кодексът на честта изисква от участниците да смачкат домата в ръка, преди да го хвърлят. Неписано правило е също така, след едночасовата битка всички да се включат в почистването на улиците, превърнали се в червени реки. След това жителите на Буньол канят част от гостите на баня, а за останалите общината е предвидила подвижни душове.

Заради огромния наплив от туристи , през 2013 година градската администрация ограничи броя на участниците до 22 хиляди и започна да взима такса от 10 евро от всеки, който не е жител на Буньол. След това парите се използват за благотворителност.