Актуални агро новини.Христомир Брънзов: До седмица метеоролозите може да спрат работа, ако няма ръководство.

"Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) може да спре работа следващия вторник, ако няма ръководство. В момента няма кой да подписва документи дори за плащането на сметки". Това коментира отстраненият директор Христомир Брънзов в ефира на Би Ти Ви.

"Не може да си платим сметки, не може да платим обществени поръчки, защото няма кой да подпише. Пари има, но няма кой да ги похарчи. В момента се движим по инерция, но това не може да продължава безкрайно", каза той. Според него причината за уволнението му е нуждата от по-удобен директор, а официалните причини за отстраняването му все още не са обявени. "След отстраняването от БАН показаха, че автономията на института е само на хартия. Там има чувство на непогрешимост", коментира Брънзов.

По думите му "разводът" ще се протака във времето. "Виждам ред подводни камъни. Чакат от правителството знак, след това ще има работна група за процедурата, в която дори не присъства човек от НИМХ. Няма срокове за тези дейности. Според мен това ще продължи най-малко до края на годината", заяви бившият директор. Той добави, че НИМХ притежава 65 сгради, преди да бъде част от БАН, но все още не е известно каква част от тях са официална собственост на института.

Вчера БАН се съгласи Институтът по метеорология частично да излезе от академията и да премине към нова структура. Това беше гласувано от общото събрание на академията днес с 69 гласа "за" и 9 "въздържал се". Под частично извеждане се разбира извеждане на цялостната оперативна дейност на института, както и служителите , които не искат да са част от академията.