Актуални агро новини.Зелени регистрационни номера на автомобилите обмислят във Великобритания.

Екологично чистите автомобили, микробуси и таксита скоро могат да се сдобият със зелени регистрационни номера във Великобритания. Това предвижда нов план за повишаване на осведомеността относно превозните средства с изключително ниски емисии. Правителството на страната стартира обществена консултация по въпроса, пише greentech.bg.

Специалните табели, каквито вече се използват в страни като Норвегия, Канада и Китай, могат да се поставят на екологичните превозни средства като електромобилите и водородните коли. Смята се, че това насърчава възприемането на този род возила сред шофьорите.

Освен популяризирането на превозни средства с нулеви емисии, зелените регистрационни номера биха могли да подпомогнат местните стимули за електрически превозни средства. Това включва мерки като осигуряването на достъп до автобусните ленти за превозните средства с ниски емисии, право на паркиране в сини, зелени и други специални зони, безплатно движение в градски центрове и нискоемисийни зони.

Публичната консултация, стартирана от правителството , цели да проучи дали зелените табелки биха проработили според очакванията в Обединеното кралство и, ако е така, как би трябвало да изглеждат.