Актуални агро новини.Първо заседание на Централния епизоотичен съвет.

Първото заседание на Централния епизоотичен съвет ще се проведе в Министерския съвет днес от 10:00 ч. В него ще участват заместник министър-председателят Томислав Дончев, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, министърът на финансите Владислав Горанов , министърът на вътрешните работи Валентин Радев, министърът на икономиката Емил Караниколов, изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев.

Основните теми от дневния ред на заседанието са обстановката по отношение на болестта Африканска чума по свинете и болестта чума по дребните преживни животни на територията на страната ни.

През юли в разгара на кризата с чумата по овцете и козите в Странджа имаше критики към Българската агенция по безопасност на храните, че не е задействала чл. 127 от Закона за ветеринарномедицинската дейност именно за свикване на Централен епизоотичен съвет към МС. Вместо това тогава се наложи премиерът Бойко Борисов да създаде национален оперативен щаб за ликвидиране на огнищата на заразата и на последиците от нея.