Актуални агро новини.Търговската война между Съединените щати и Китай навлиза в нова фаза.

 

Търговската война между Съединените щати и Китай навлиза в нова фаза. Тази седмица американският президент Доналд Тръмп ще обяви нови наказателни мита за китайски стоки.

Според източници от Белия дом наказателните мита ще обхванат стоки на стойност 200 милиарда долара. В момента в сила са завишени тарифи за китайски продукти за 50 милиарда долара. Още преди месеци Тръмп заплаши, че ще разшири гамата със стоки, за които ще има допълнително облагане. Това означава, че от митата ще бъдат засегнати близо половината продукти, които Съединените щати внасят от Китай. В отговор на решението на Тръмп правителството обяви, че ще предприеме ответни мерки, но подробности не бяха съобщени.

Миналата седмица американският президент заплаши Китай с трета стъпка на увеличение на митата. Те биха обхванали допълнителни стоки на стойност 267 милиарда долара. В такъв случай целият американски внос на китайски продукти ще бъде облаган с наказателни мита. Дали ще се стигне дотам , зависи от отговора на Пекин, коментират медиите в Съединените щати. (schweizerbauer.ch)