Актуални агро новини.Чехия разрешава употребата на глифозат само по изключение.

От 1 януари Чехия ограничава употребата на хербициди, които съдържат глифозат. След тази дата веществото ще може да се използва само по изключение.

Забранява се пръскането на големи площи с цел борба с плевели, както и употребата на глифозат за ускоряване на зреенето при зърнените култури.

От съобщение на аграрното ведомство става ясно, че хербицидът ще може да се ползва само в случаи, когато други мерки не дават резултат. С тези предписания Прага упражнява правото си да забрани или ограничи употребата на веществото на национално ниво, след като през ноември миналата година Европейската комисия удължи лиценза му с нови пет години.

Глифозатът е подложен на сериозна критика от страна на природозащитни и потребителски организации. Противниците на препарата се позовават на оценка на Международната агенция за раковите заболявания, която го определи като "потенциално канцерогенен". От своя страна Европейската агенция за химикалите смята , че при правилно прилагане глифозатът няма вредно влияние върху човешкия организъм.