Актуални агро новини.Повече от 7000 швейцарски фермери са получили през миналата година по-малки субсидии след установени нарушения.

Повече от 7 хиляди швейцарски фермери са получили през миналата година по-малки субсидии след установени нарушения. Това са 16 % от всички стопанства в страната. Преди пет години този дял е бил 10 на сто.

Съкратените субсидии са на обща стойност от 7,9 милиона швейцарски франка , което прави почти 14 милиона лева. На всяка санкционирана ферма се падат средно по 1100 франка, се казва в официално съобщение на земеделското министерство. При всеки втори случай нарушенията са в областта на защитата на правата на животните.

По-леките нарушения се отнасят до неточности в документи – декларации и заявления. Тук глобите са били в размер на 100 до 200 франка. При неспазване на предписанията за цели програми са отнемани по няколко хиляди франка.

Според фермерски организации нарушенията се дължат на бюрократичната система. Според земеделски производители системата се нуждае от преработка и опростяване.