Актуални агро новини.Китай с ответни мерки срещу митата на САЩ.

Само ден след като Съединените щати въведоха нови наказателни мита за китайски стоки , Пекин отвръща с ответни мерки. Народната република обяви, че ще вдигне митническите такси за внасяните от Америка продукти.

От понеделник в Съединените щати важат 10-процентни вносни мита за продукти от Китай, като общата стойност е 200 милиарда долара. Президентът Тръмп обяви освен това, че от 1 януари тези ставки ще се покачат на 25 на сто. Като причини за новата ескалация в търговския конфликт между двете страни от Белия дом посочиха отрицателния баланс на Съединените щати при стокообмена с Китай, както и индустриалния шпионаж.

Още в началото на спора Пекин оскъпи вноса на американска соя и на свинско месо с допълнителни мита, след като Съединените щати въведоха ограничения за китайска стомана и алуминий. Сега от новите мерки на Народната република най-вероятно ще бъдат засегнати и останалите земеделски продукти от Съединените щати. Затова още в началото на седмицата президентът Тръмп обяви, че ако Китай въведе ответни мерки, които да навредят на американските фермери или на други сектори на икономиката, в сила ще влязат още американски мита за китайски стоки на стойност 267 милиарда долара.

Фермерите в родината на Тръмп вече недоволстват срещу Белия дом, въпреки че от там им обещават компенсации. Една от големите земеделски организации в страната предупреди, че много стопани са на ръба на фалита и могат да се откажат от земеделието.