Актуални агро новини.Руският експорт на зърно през новия сезон ще бъде значително по-малък.

Руският експорт на зърно през новия сезон ще бъде значително по-малък. Прогнозата е коригирана с 15 милиона тона надолу, от 45 на 30 милиона тона , съобщават от агроведомството.

Причина за песимизма на министерството е с близо 20 процента по-слабата реколта. При пшеницата се очакват минус 10 на сто, намалението при ечемика е с 18 процента, а при царевицата ще има спад от 35 процента в сравнение с миналата година.

Зърнената реколта ще достигне 105 милиона тона. Към 10 септември земеделските стопани в Русия са прибрали почти 86 милиона тона при среден добив от 2,8 тона от хектар. От тях около 61 милиона тона се падат на пшеницата, със средно по 3,2 тона от хектар. Жътвата на пшеницата все още не е приключила, около една трета от засетите площи към момента не са реколтирани.

Принос за по-слабия износ през новия сезон ще имат и новите проверки за качество, въведени от Федералната служба за фитосанитарен контрол. Мерките се налагат, след като редица вносители, сред които Египет, Индонезия и Виетнам, подадоха оплаквания за недобро качество на някои от партидите. Това може да навреди на доброто име на Русия като надежден и сигурен доставчик на зърнени продукти, предупреждават от контролната служба. Според експертите некачествените партиди се дължат на неблагоприятни метеорологични условия в някои руски региони.