Актуални агро новини.Новят стопански сезон 2019/20 ще донесе по-голяма реколта от пшеница.

Новят стопански сезон 2019/20 ще донесе по-голяма реколта от пшеница след 4 години спад. Такава е прогнозата на Международния съвет по зърното.

Основната причина за позитивната прогноза са по-високите цени на международните пазари, в резултат на които доходите на фермерите ще се увеличат, смятат експертите. От Международния съвет по зърното не определят конкретния размер на площите , но предполагат, че в Европейския съюз те ще бъдат значително по-големи. В Съединените щати се очаква точно обратното. Там стопаните ще засеят по-малко пшеница, се казва в прогнозата. До 23 септември сеитбената кампания беше едва на 28 процента.

За сравнение - руските зърнопроизводители са обработили до същата дата 67 на сто от нивите. Забавяне има в Украйна, където сеитбата е приключила на 35 процента.

По-големите площи с пшеница ще са за сметка на рапицата, коментират специалистите. Това се дължи на сравнително по-слабите печалби, постигнати с маслодайната култура, както и на неблагоприятните метеорологични условия в големите страни-производителки. В Европейския съюз сухото лято направи почвите сухи, а това затрудни сеитбата на рапица. Затова в Общността площите ще намалеят с около 2 процента до общо 6,5 милиона хектара.