Актуални агро новини.С близо 6 % са се увеличили доходите на фермерите в Швейцария през миналата година.

С близо 6 процента са се увеличили доходите на фермерите в Швейцария през миналата година. Средната печалба на стопанство е около 60 хиляди евро. Като причина анализатори посочват добрите реколти от полските култури, по-високите изкупни цени в животновъдството и възстановяването на млечния пазар.

Доходите от животновъдството са нараснали с повече от 5 процента. В този сектор най-добре се представят фермерите, които отглеждат говеда. Свиневъдите запазват позициите си , макар и при по-тежки условия.

При овощарството и лозарството сланите през април доведоха до значителни щети. За производителите на полски култури обаче годината беше добра и донесе качествена реколта, особено при зърното, захарното цвекло и картофите. В резултат доходите в този сектор се покачват с близо 7 процента.

При почти непроменени цени на производствените материали разходите на земеделските стопанства се увеличават със средно 4 процента до малко над 230 хиляди евро. Това се дължи основно на по-високите надници и цени на някои услуги.

Най-голям ръст на доходите имат стопаните в предпланинските региони на Швейцария, плюс 9 процента