Актуални агро новини.Близо 1.7 млн. тона хляб и други тестени изделия се изхвърлят всяка година в Германия.

Близо милион и 700 хиляди тона хляб и други тестени изделия се изхвърлят всяка година в Германия. Това показва проучване, направено от природозащитната организация WWF. Количеството се равнява на около 15 % от покупките на такива стоки.

При големите и средни компании, които произвеждат хляб в индустриални количества, бракът достига близо 20 на сто, показват данните. От WWF изчисляват, че по този начин се губи реколтата от 400 хиляди хектара земя , а в атмосферата ненужно се изхвърлят 2,5 милиона тона парникови газове.

Предвид тазгодишната суша и щетите за стопаните, изхвърлянето на насъщния е неприемливо, изтъкват природозащитниците. Сред причините за разхищението са прекалено високите очаквания на потребителите за свежест и разнообразие, фалирането на малките хлебопекарни и изместването им от специализирани щандове в супермаркетите.

Голяма част от непродадения хляб се дарява на благотворителни организации, преработва се за храна на животни или за суровина за инсталации за биогориво. От WWF критикуват, че когато тестените изделия се преработват за фураж, найлоновите опаковки рядко се отстраняват и така попадат в храната за животните.

Затова природозащитниците настояват за национална стратегия, която да намали хранителните отпадъци. Необходимо е и потребителите да променят своите очаквания.