Актуални агро новини.Производителите и преработвателите на захар в ЕС поискаха помощ от политиците.

Производителите и преработвателите на захар в Европейския съюз поискаха помощ от политиците, за да се прекрати изкривяването на пазара от извъневропейски играчи. В отворено писмо до Европейската комисия, Европарламента и националните правителства се посочват практиките на властите в Тайланд, Индия и Пакистан.

Свръхпроизводството в тези държави води до драстичното падане на цените, смятат от Европейското сдружение на захарната индустрия. В публикуваното в Брюксел писмо се казва, че изявленията на Европейската комисия, според които производителите и преработвателите на Стария континент са единствените виновни за сегашните проблеми, свидетелстват за "тотално непознаване" на ситуацията. Като основен виновник за понижението на цената на захарта се посочва Тайланд. Властите в страната плащат големи средства за разширяването на производството.

Със своите държавни помощи за износа Индия и Пакистан наливат допълнително масло в огъня, пишат от Сдружението. В момента цената на захарта е на най-ниското си ниво от 12 години насам , което води до големи загуби както за производителите на захарно цвекло, така и за преработвателите.