Актуални агро новини.В рамките на следващите три години хербицидите, съдържащи глифозат, ще излязат от употреба във Франция.

В рамките на следващите три години хербицидите, съдържащи глифозат, ще излязат от употреба във Франция. Това заяви президентът Еманюел Макрон на среща с представители на бизнеса в Париж.

"Не се отказвам от нито една кауза", каза Макрон и обеща правителството да създаде държавна платформа, която да поощрява растителна защита без глифозат и да обучава фермерите да употребяват други методи. Според държавния глава страната му до две години ще разполага с технология, която да направи хербицида излишен.

В края на миналия месец Националното събрание създаде специална комисия, която да следи осъществяването на плана за отказа от глифозат. Органът се състои от депутати, членуващи в комисиите за икономика , устойчиво развитие и социални въпроси и се ръководи от Жюлиен Дивé, народен представител от десницата. Целта е фермерите да получават адекватна помощ при преминаването към други методи на растителна защита и да се посочват възникващите проблеми.