Актуални агро новини.През последните години, фермерските конфликти са основно за разпределението на субсидиите.

През последните години, фермерските конфликти са основно за разпределението на субсидиите. Всеки иска да получава повече от другия, но без да дава продукция. Обвързаната подкрепа през последните две години, сякаш сложи малко ред при предоставяне на субсидиите. Резултатите не са кои знае какви, но все пак увеличихме с 60-70000 т годишното производство на мляко.

Във  връзка с появили се публикации относно субсидиите, които получават т.н големи говедовъдни ферми, от НСГБ изпратиха до медиите писмо в което изразяват своята позиция. По техни данни големите ферми в България се броят на пръстите на двете ръце, а тези над хиляда броя са точно пет. В тези пет ферми през тази година се отглеждат над 11 000 броя крави . От резултатите при контролите и предаденото мляко, тези крави са с производство от 10 000кг мляко годишно. С други думи, тези стопанства произвеждат близо 20% от общо добиваното мляко в България. Предстои влизане в нов период на ОСП. Депеша от Европа е, че ще продължи субсидирането, но всяка година ще се търси положителен резултат от подпомагането. Няма ли такъв, няма подпомагане. Така , че по добре е да не се гледа в канчето на колегите, а да си напълним нашето се казва още в писмото.

Нормално е в тези ферми да се получават рекордни резултати по отношение на млечността. Там се работи с едни от най-добрите бици в Света. А тяхната сперма е скъпа. Работи се със сексирана семенна течност. И тя също е скъпа. Отскоро се работи и с ултрасекс материал, който също е скъп. Към доилните инсталации в тези ферми има автоматично извършване окачествяване на млякото. За храненето и гледането е ясно, че е на ниво за да се получават рекордни количества мляко. В допълнение от НСГБ изтъкват, че голям брои от тези животни са внос от чужбина и с много добра генетика. Така,че парите които тези ферми получават за селекция са напълно заслужени.

По данни на Националния съюз на говедовъдите в България по отношение на посоченият брой отглеждани животни в тези ферми също има неточности. Според тях Никола Ангелов е получил субсидии не само за отглежданите крави, но и за стадо биволици. Недко Митев, наистина има най-голям брои крави, но не всичките са били под селекция. Ненко Трифонов освен кравите отглежда и стадо биволи. Димитър Зоров отглежда над 2000 броя крави и 3000 броя овце, което увеличава и субсидията.

Цитираните горе ферми са членове на НСГБ и са едни от най-добрите в България. Това са големи ферми, които всеки ден са на „ръба на бръснача”. Една такава ферма, може да фалира само за една седмица, докато при по малките единици шанса е много по голям. Нека да се запази колегиалния тон между фермерите и преследват цели за по голямо производство на мляко и качествени млечни продукти се казва още в писмото.