Актуални агро новини.Данък „Климат“ върху цената на говеждото месо поискаха от Зелената партия в Дания.

Данък "Климат" върху цената на говеждото месо поискаха от Зелената партия в Дания. Според зелените това е единственият начин да се намали вредното влияние на животновъдството върху околната среда.

Исканата от опозиционната партия допълнителна такса е в размер на 1 ,90 евро на килограм. Те смятат, че тази сума ще компенсира разходите за опазване на природата.

Идеята беше отхвърлена от датските фермери и хранителната промишленост в страната. Според тях данъкът не е в състояние да отрази действителните "климатични" разходи за производството на говеждо месо. Освен това датските методи за отглеждане на животни не можели да се сравняват с тези в други страни, а една допълнителна такса би изкривила пазара.

"Алтернативният план за климата" на Зелените предвижда също така селското стопанство в Дания да премине изцяло към биопроизводство, като крайният срок за този преход е 2040 година. Опозиционерите настояват Общата селскостопанска политика в Европейския съюз да бъде пренасочена така, че да подкрепя единствено биофермерите. Зелените искат още до 2030 година селскостопанският бранш да се откаже от конвенционалните горива, да спре да внася фуражи и препарати от чужбина и да се разшири производството на биогаз.