Актуални агро новини.Пластмасови изделия за еднократна употреба бяха включени в забранителния списък, гласуван от Комисията по околна среда в ЕП.

Нови пластмасови изделия за еднократна употреба бяха включени в забранителния списък, гласуван от Комисията по околна среда в Европейския парламент. На фокус са опаковките за хранителни продукти, бутилките и цигарените филтри.

В предложения от Европейската комисия списък са изредени девет вида еднократни пластмасови продукти , които ще бъдат забранени след 2021 година. Сред тях са прибори за хранене, чинии, сламки за пиене, бъркалки за напитки и дръжки за балони. Сега депутатите от екокомисията разшириха този списък, добавяйки най-тънките найлонови торбички, както и няколко вида опаковки, използвани за хранителни продукти – бургери, сандвичи, плодове и зеленчуци, десерти и сладоледи. Тези пластмаси трябва да излязат от употреба най-късно през 2025 година, настояват народните представители. Дотогава и делът на рециклираните пластмасови бутилки трябва да нарасне на 90 процента.

Специално внимание се обръща и на цигарените филтри. Комисията по околна среда призова до 2025-та количеството филтри, съдържащи пластмаси, да бъде намалено с 50 на сто, а до 2030 година – с 80 процента. Депутатите поискаха също така цигарените компании да поемат разходите за събирането, транспорта и преработката на тези отпадъци

Подобна дискусия тече в момента във Франция, където големите цигарени производители нарекоха идеята за отделно събиране на филтрите "нереалистична". Те предпочитат разяснителни кампании, призоваващи хората да не си изхвърлят безразборно фасовете, като предлагат безплатни джобни пепелници.