Актуални агро новини.ЕК започва проверки в Румъния, за да оцени ситуацията с бързото разпространение на Африканската чума по свинете.

Европейската комисия започва спешни проверки в Румъния , за да оцени ситуацията с бързото разпространение на Африканската чума по свинете. Това съобщиха от Брюксел.

В съобщението се казва, че разпространението на вируса в северната ни съседка е повод за големи притеснения, след като през последните 4 месеца в страната бяха регистрирани близо хиляда огнища на болестта в лични стопанства и свинеферми. В тази връзка от Брюксел отбелязват, че 70 процента от свинете, отглеждани в Европейския съюз в малки лични стопанства, се намират именно в Румъния. Освен проверките, които ще започнат още този месец, Европейският съюз обеща на Румъния и техническа и финансова помощ. Първоначално властите в Букурещ оценяваха разходите за епидемията на 726 хиляди евро, но тази сума ще бъде многократно надвишена, смятат експерти. Затова Румъния ще отпусне 43 милиона евро от парите за развитие на селските райони, с които ще финансира мерки срещу болестта. Комисар Фил Хоган е уверил румънския министър на земеделието, че ще направи всичко възможно да ускори това искане за промяна на националната програма за развитие на селските райони. Брюксел има готовност да отпусне и средства за дезинфекция, санитарно-ветеринарни лаборатории и екарисажи.